Anyagtudomány és ipari gyakorlat

Az acélgyártás és a meleghengerlés egy-egy izgalmas mozzanata. A DUNAFERR Zrt. termel?berendezései és mérnökei a felsőoktatás szolgálatában is állnak.

Fénymikroszkóp (balról) és gömbgrafitos öntöttvas szövetképe (jobbról).

A korszerű kerámiák felhasználási területe a motorszelepektől az implantátumokig tart.

Mikrokeménységmérő. Az egyes fázisok keménységének mérésével lehetővé válik ezek azonosítása.

A Space Shuttle. A kerámia-alapú hőszigetelők egyik kiemelt hasznosítási területe az űrhajók hőpajzsa.

A TGV és a futómű egy részlete. A 300 km/h sebességgel haladó szuperexpressz számos szerkezeti anyag felülvizsgálatát és szilárdságnövelését követelte meg a mérnököktől.

Telepítés alatt nálunk is a Gleeble. A külföldi egyetemeken már több helyen meglevő komputerizált komplex meleg- és hidegalakító berendezés várhatóan nálunk is a hallgatók kedvence lesz.

Precíziós öntés és termékei. A viaszkiolvasztásos módszerrel század milliméteres pontosságú méret is elérhető, mely feleslegessé teszi az öntvények utólagos forgácsolását.

Műanyagalkatrészek és -termékek. A műanyag - speciális alkalmazási területeken - egyeduralkodó lehet.

Képelemző berendezés és vele készült Al2O3-zárvány felvétel. A képelemzés a szerkezeti anyagok vizsgálatán túl, pl.jól alkalmazható az orvostudományban, az űrhajózásban, a meteorológiában, a mezőgazdaságban.

Szakítógép és Charpy ütőmű. A fémes anyagok két legfontosabb konkurens tulajdonságát (a szilárdságot és a szívósságot) a legkorszerűbb berendezésekkel mérhetjük.

Auto-karosszériaelemek és a motor. A gépkocsigyártás több ezer alkatrészével szinte összefoglalja az öntött és hengerelt, megmunkált, felületkezelt fémek, valamint a kerámiák, továbbá műanyag és kárpit iránti igényt.